Gallsten – det gör ont!

När jag legat i sängen en kvart efter jag kommit hem från London så messade jag storasyster (som är doktor) och frågade om akuten var bäst på söndagkväll eller måndag förmiddag: Åk ikväll! Ringde vårdguiden och de sa “Inte näraktuen, åk till akuten på Huddinge eller SÖS”. SMSade upp till maken och bad honom komma ner (orkade inte ropa), bad honom köra mig till akuten.

Var inne vid 18:30, fick sitta i väntrummet då det var fullt i alla rum. Funkade fram till 20, då var smärtorna tillbaka så jag bad om att få en brits att lägga mig på, fick ligga i gången och stirra upp i taket. Skickade hem maken 20:45, har ju barn som behöver tas om hand också.

IMAG1269[1]

På två timmar flyttades jag 1 plats i kön, från 5 till 4…

Klockan 1 på natten hade jag äntligen fått träffa en dr, misstänkt gallsten, återbesök dagen efter för ultraljud. Fick stolpiller för att klara smärtan. Halv två hade maken kommit tillbaka för att hämta mig och jag fick äntligen åka hem och sova några timmar.

Måndag morgon – iväg med sonen till skolan sen åkte jag med maken till Huddinge Sjukhus (han råkar ju jobba där). In på akuten för återbesök, ska till Röntgen på ultraljud men man får vänta då akuten redan bokat upp sina platser. Älsklingens kollega ser kötiderna, perfekt, han kom och hämtade mig innan ens akuten hade fått in min tid.

Världens mysigaste röntgensyrra kom och kramade om mig och la mig på plats innan röntgenläkaren kom. Han hade lite bättre saker än vad de hade på akuten natten innan, hittade 8 stenar i gallan…

IMAG1280[1] IMAG1279[1]

Efteråt kom en tjej och frågade om jag var Ulrika, det var makens ena kollega. Hon tyckte synd om mig att jag inte fått något kaffe så vi smet in på hennes kontor och drack kaffe. SMSade maken och hon hade koll på när provsvaren gick in för då var det dags för mig att gå tillbaka till akuten  🙂 Bra med insideinformation!

Tillbaka till akuten, det skulle ta en timme innan jag skulle få träffa dr. Informerade om att de fick ringa på min mobil så skulle jag smita iväg och käka med maken på röntgen (ligger verkligen vägg i vägg). Hann aldrig gå och äta, de ringde tillbaka mig efter en kvart för då skulle jag få ett rum i väntan på dr. Trevlig dr kom, skrev ut mer smärtstillande och remitterade mig till Ersta Sjukhus, bara de som gör planerade galloperationer. Han var noga med att om jag får feber eller att ögonvitorna blir gula så måste jag söka vård direkt!

Ringde maken och blev lotsad till restaurangen, där hade han plockat ihop mat och dryck till mig så det var bara att sätta sig och äta. Sen bara att vänta på att han skulle kunna smita ifrån jobbet och köra mig hem, ganska slut!

Tisdagen sov jag hela dagen, helt slut.

Onsdag jobbade jag hemma, det funkade bra, livrädd att få ont! Grabben hemma med feber!

Torsdag jobbade jag hemma, grabben feberfri men fick inte gå till skolan. Fick samtal mitt på dagen om jag kunde komma till Ersta imorgon 10:30 för konsultation hos kirurg. SJÄLVKLART!

Fredag: Åkte in till jobbet, var där en liten stund sen iväg till Ersta, kom i sista sekund, inga problem. Enkelt, avslappnat och kanontrevligt! Träffa syrran, underbar! Bra med äggvita i blodet i måndags till skillnad från i söndags, mitt blodtryck var på fredagen perfekt: 135/70 tror jag!

Kirurgen konstaterade att självklart ska jag opereras, blir en prio 2:a och opereras inom en månad, ställde mig även på återbudslistan eftersom jag är flexibel. Info till kirurgen att jag skulle på kryssning på kvällen… Vitt vin var OK, sprit har jag hört så det var det som fick gälla och ingen fet mat, ingen lök och inga äpplen  😀

Kryssningen får ni veta mer om senare, jag har redan nu fått operationstid: 25/11!!! Åkte in akut 9/11 och opereras redan den 25/11, bra jobbat svensk sjukvård (och ja, jag vet att jag haft sjuk tur!)

This entry was posted in Träning, mat och hälsa and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *