HLR-utbildning

Idag avklarades del 2 i HLR-utbildningen på jobbet,  otroligt givande!

Duktig utbildare,  många års erfarenheter och så mycket att berätta och förklara.

Förra tillfället gick vi igenom MAP,  sidoläge, kompressioner och konstgjord andning. Att trycka ner 5-6 cm är mycket, hamnar jag i skarpt läge måste jag fokusera för det är hårdare än vad som känns naturligt för mig.

Efter 3 minuter får man hjärnskador, innebär att det är viktigt att starta HLR snabbt!

Fick också lära oss att det är viktigare att lägga en person i stabilt sidoläge än att “vara rädd om nacken”. Kvävs du till döds så här du ingen glädje av nacken…  Och är man försiktig är risken att förvärra en eventuell nackskada liten. Och nej,  man ser inte om en medvetslös person håller på att kvävas, också en nyhet för mig.

Idag var det del 2, gick igenom hjärtflimmer och körde HLR tillsammans med hjärtstartare. Fick lära oss att om hjärtat stannat helt så kan vi aldrig få igång med en hjäetstartare utan måste börja med HLR. Fick också lära oss att alltid klippa upp kläderna och att alla klarar av att använda hjärtstartaren, den vi har guidar en genom HLR också,  en makalös manick helt enkelt.

HLR pågår

Trygg med tre kolleger som kör HLR med hjärtstartare

Munskydd vid mun mot mun känns ju fräscht, jag har inget! Men man kan ta det som finns,  en tröja,  överkast, jacka, regnjacka och skinnjacka rekommenderas dock inte! Är man 2 eller 3 som hjälps åt är en andningsmask kanon, såna finns i våra hjärtstartare vi har på jobbet. Konstgjord andning,  alltså andas och absolut inte blåsa!

Så glad att jag fått möjligheten att genomgå utbildningen och hoppas jag slipper använda kunskapen i skarpt läge!

Extramaterial

Bonus var att få förklarat farsans infarkt och hur de kunde se att han hade haft en flera dagar senare.  Och det finns inget som säger att man dör efter tre infarkten,  det beror på var de sitter!

Fick förklarat morsans förmaksflimmer och att strömmen vid hjärtkonvertering är hälften mot vad man får i en hjärtstartare. Funkar inte hjärtkonverteringen första gången försöker man oftast inte en gång till,  då får man leva med flimmer vilket många äldre gör.

Åderförkalkning får man tydligen för att sockermolekyler river sönder kärlen så att fett fastnar och blir stenhårt,  alltså sockrets fel!

Ja, jag är nöjd och tackar Jonas från Första Hjälpencentrum för allt han lärt mig!

This entry was posted in Okategoriserade and tagged . Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *