Mamma har fått cancer – besked och avslut

Mamma har haft problem med hjärtat, och den här sommaren har det varit sjukt hett! Varmaste sommaren utan regn på över 100 år, och min mamma tål inte värme!

I augusti blev det hjärtkonvertering nr 2, tyvärr höll det inte så i september blev det nr 3. Trots att medicin mot förmaksflimret togs bort så fortsatte mamma må illa, slemmig i halsen och svårt att äta/svälja.

Fick tid på Vårdcentralen den 10 oktober, hög sänka och ett blodvärde på 88!!! Tydligen är det klassiskt cancersymptom. Läkaren var helt fantastisk, ringde geriatriken och även akuten på SÖS. Snabb utredning var nödvändig så remiss till SÖS-akuten men inte samma dag då det var kaos där (fick höra senare att de hade haft 150 patienter!), före klockan 8 dagen efter skulle vi vara inne.

Var inne redan halv 8, och vid 8 kom min fantastiska systerdotter. Blodtryck, blodprover och syresättning kollades. Sen blev det fler rör med blod, och ännu fler! Totalt tog de 20 rör, från min mamma som har blodbrist #skrattar

Vid lunch blev det en kontraströntgen av buk och bröst. Eftersom tanten skulle utredas ordentligt så skulle hon skrivas in på någon avdelning, helst gastroavdelningen då man dagen efter behövde göra en gastroskopi.

Upp på avdelningen, i ett annat hus så det var lååångt att gå, morsan blev skjutsad med en eltruck i sängen, så kul!

Lite mer blodprover innan två påsar blod i tanten, självklart funkade inte PVKn så de fick kämpa och sätta en ny. Jag nekade studenterna att sticka i morsan, inte ens de rutinerade klarar alltid av det!

Åkte hem strax före 20, hade inte fått svar på om de hittat något på röntgen.

AK ringde in senare och frågade, då sa de att den inte visade något…

Lovade mamma att komma in dagen efter klockan 2, då är hon klar med gastroskopin som hon är jätteorolig för att gå igenom eftersom hon har såna kräkreflexer nu.

Åkte in och gastron hade gått helt ok men de hade inte sett något, remisser skickade till bl.a. onkolog.

Vid halv 4 fredag eftermiddag kommer en läkare in och vill prata med mamma, hon vill att jag och min systerdotter är med och vi vill vara med. Han berättar att de på röntgen hittat cancer i gallan som spridit sig till levern. En elak djävel som spridit sig ordentligt, mamma får stanna över helgen så får vi veta veckan därpå om kirurgerna tror att de kan operera.

Här förstod inte mamma allvaret, hon var så säker att det skulle kunna gå att behandla. Vi andra förstod att med den spridningen och med tanke på hennes allmäntillstånd så kommer det nog inte att gå.

Varken kirurgerna eller onkologerna kunde göra något, mamma fick komma hem och vi tog in hemtjänst och ASIH.

15 december fick vi akutlägga in henne på Palitativa avdelningen i Handen, då slutade mammas ben att fungera alls. Den dagen kunde hon inte stödja alls, inte vända sig i sängen själv, inte böja benen, då var det dags och hon fick bestämma själv att det var det!

En vecka senare somnade mamma in i lugn och ro, med mig och min systerdotter närvarande. Då hade hon haft lite smärta i magen under dagen och fått 2*0,5 morfin, typ ingenting.

Tacksam att det gick så fort att hon slapp ligga med smärta och smärtlindring, tacksam över allt stöd och hjälp hon fick av hemtjänst och ASIH.

12/10 fick vi beskedet
22/12 somnade mamma in

Nu är mamma hos sin Frank och jag är säker på att de löser korsord, kramas och skrattar i massor!

This entry was posted in Okategoriserade. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *